FOTO/ Kur Adolf Hitleri bënte kumbarin e pagëzimit - Arbëria News

FOTO/ Kur Adolf Hitleri bënte kumbarin e pagëzimit

Disa vjet më parë, u nxor në ankand në Britaninë e Madhe një veshje fëmije shumë speciale. Ishte mbajtur nga e vogla Edda, vajza e marshallit të lartë nazist, Hermann Goering, në ditën e pagëzimit të saj.

Deri këtu nuk ka asgjë të rëndësishme, me përjashtim të faktit që fustani i vajzës ishte dhuruar nga Adolf Hitleri, i cili ishte në rolin e kumbarit të pagëzimit. Ishte 4 nëntor 1938 dhe pas thuajse një viti, Gjermania pushtoi Poloninë, duke nisur kështu Luftën e Dytë Botërore.

Fotot tregojnë një Hitler në krah të vajzës dhe prindërve të saj. Ceremonia u celebrua në Carinhall, rezidencë e Goering në pyllin Schorfheide, në veri-lindje të Berlinit.

Veshja, e kompletuar me svastika të qëndisura, është ruajtur për dekada nga një koleksionist i cili e ka marrë atë nga shërbëtori i një oficeri të aviacionit nazist.

Pesë ditë pas pagëzimit, nazistët nisën të praktikojnë programin e ideuar kundër hebrenjve në Gjermani, Austri dhe Çekosllovaki, që kaloi në histori si Mbrëmja e kristaleve. Deri më 13 nëntor u shkatërruan varreza, sinagoga, dyqane dhe shtëpi të komunitetit hebraik. Viktimat ishin rreth 1.300. Në javët pasardhëse, rreth 30 mijë hebrenj u depërtuan në kampet e përqendrimit të Dachau, Buchenwald e Sachsenhausen.

Po çfarë ndodhi me Edda Goering? Disa burime theksojnë se u transferua në Afrikën e Jugut disa vite pas konfliktit. Babai i saj, i cili u emërua në vitin 1935 si sheshi i “Luftwaffe”-s, u dënua me vdekje për krime lufte në procesin e Nurenbergut në vitin 1946, por u vetëvra para ekzekutimit duke u varur. /Syri.net/

ImageImageImageImage

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

eighteen + fifteen =