NASA publikon imazhet e asteroidit gjigant që kërcënoi Tokën/ Çfarë do të ndodhë me ne? - Arbëria News

NASA publikon imazhet e asteroidit gjigant që kërcënoi Tokën/ Çfarë do të ndodhë me ne?

NASA ka kapur imazhet me rezolucion më të lartë ende të një asteroidi masiv që kaloi pranë Tokës në fillim të këtij muaji. Vëzhgimet zbulojnë një zbrazëti të madhe, misterioze në qendër të asteroidit.

Shkëmbinjtë e hapësirës, të njohur si 3200 Phaethon, bënë qasjen më të afërt të Tokës më 16 dhjetor afro 6.4 milionë kilometra larg. Sipas agjencisë hapësinore, ky ishte kalimi më i afërt i një asteroidi pranë Tokës.

Ajo parashikon se asnjë asteroid nuk do të vijë kaq pranë të paktën deri në vitin 2093. Imazhet e fundit u kapën duke përdorur Radar Planetarë të Observatorit Arecibo të Puerto Rikos. Imazhet, tregojnë objektin disi sferik i cili është më i madh se sa mendohej më parë.

“Këto vëzhgime të reja të Phaethon tregojnë se ajo mund të jetë e ngjashme në formë me asteroidin Bennu, objektivin që anija e hapësirës së NASA-s po vëzhgon, por më shumë se 1,000 Bento mund të përshtaten brenda Phaethon”, tha Patrick Taylor,  shkencëtar dhe udhëheqës i grupit të Radar Planetar.

Pjesa e errët që shihet mund të jetë një krater ose ndonjë depresion tjetër topografik që nuk pasqyron rrezet e radarit që kthehen në Tokë’. Vëzhgimet e reja të kryera nga 15-19 dhjetori tregojnë që Phaethon është rreth 6 kilometra.

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

one × three =