Nga 168 komuna në Serbi, tre komunat e banuara nga popullsi shqiptar jetojnë me rroga minimale - Arbëria News

Nga 168 komuna në Serbi, tre komunat e banuara nga popullsi shqiptar jetojnë me rroga minimale

Nga 168 komuna në Serbi, search 23 prej tyre jetojnë në kushtet e një rroge minimale, medications ku përfshihet dhe Lugina e Preshevës. Sipas një raporti të fundit të Zyrës së Statistikave të ardhurat neto pë muajin e kaluar kanë qenë në vlerën 43.121 dinarë. Vihet re se në komunat Serbe të banuara nga shqiptarët diskriminimi duket edhe në të ardhurat personale, discount përveç atij politikisht në arsim apo papunësi. Shembull mund të sjellim komunën e Medvegjës ku paga është 20.982 dinarë, ndërsa në komunat e tjera si; Surçin 67.028 dinarë, Beograd 66.303 dinarë apo Lajkovaci 56.456 dinarë.

Në kontrast me këto një  i pasur i punësuar në 29 bashkitë lokale nuk ishin në gjendje pëte fituar edhe 30.000 dinarë, ndërsa më të varfrit midis tyre janë vendorë Medvegjë të cilët marrin më pak se 20.982 dinarë, të holla këto që nuk mjaftojnë as për jetesën në një familje mesatare prej 5-6 anëtarë.

Gjithashtu interesant është fakti se, kur shihet në fushat, vetëm tre nga 25 kanë një pagë më të madhe se mesatarja. Sipas statistikave, në Serbi është ende në fuqi që i vjetër – si jug, ajo trishtë, për shkak se ajo është ende shumica e komunave nga zona në fund të të ardhurave.

Ndryshe nga banorët me “portofolin” shume pak të trashë popullata e  Medvegjës dhe ajo në përgjithësi në Luginën  e Preshevës . Duke patur parasysh se shporta minimale e konsumit për muajin shkurt në Serbi kushtoi 34.550 dinarë, kjo do të thotë se shumica nuk arriti të sigurojë edhe ekzistencën fillestare.

 

Dhe për të arritur në një përfundim, nëse kemi parasysh këto rroga miniminale që smund të mbetet gjallë njeriu, është normale që ta këpusin frymën, me çfarë mund të jetohet,  dhe është krejt normale që njerëzit të futen padashje në krim te organizuar, vjedhje, kontrabandë me qënie njerëzore,  e dikush edhe me cigare e drogë. Kurse ata të cilët nuk kanë dashur t i hyjnë këtyre punëve të liga, papastra kanë marrë rrugën e kurbetit, migracionit, kështu duke arritur edhe qëllimet e Serbisë, për zbrazjen e Luginës së Preshevës nga shqiptarët.

Misteri: Me cfarë dhe si jetojnë njerëzit, sidomos tri komunat  shqiptare Medvegjë, Bujanoc dhe Preshevë, që jetojnë me rrogën me të ardhura me të vogla se në gjithë  Serbinë?  Është kjo një pyetje që mund ta dinë vetëm populli apo qeveria serbe me liderët që bëjnë sikur nuk e dinë?!  “Sikur të mos ishte diaspora shqiptare vaj hallit per ne që nga komunat dhe qeveria serbe ne i kemi larë duart ?!..” kanë thënë për agjensinë e lajmeve “Presheva jonë” 40 vjeçari nga Presheva (babai i tetë fëmjëve)  dhe tjetri nga Medvegja i porsadiplomuar, baba i i dy fëmjëve të cilit Serbia nuk ja njeh.

Marrë nga “Presheva Jonë” , binjakëzuar me Arbëria News.

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

6 + 20 =