Arkitekti italian që hartoi planin urbanistik të Tiranës po hetohet në Itali/ Ja për çfarë... - Arbëria News

Arkitekti italian që hartoi planin urbanistik të Tiranës po hetohet në Itali/ Ja për çfarë…

Stefano Boeri, arkitekti italian, i cili hartoi planin urbanistik “Tirana në vitin 2030” (Tr030), i cili është miratuar nga Këshilli Bashkiak, po hetohet në Itali, lidhur me procedurat për ndërtimin e qendrës Norcia.

Boeri po hetohet nga prokuroria italiane si drejtor i punimeve në rastin që ka çuar në konfiskimin parandalues të qendrës polivalente të Norcia, projektuar nga arkitekti pas tërmetit të 30 tetorit 2016.

Përveç Boerit është hetuar edhe kryetari i bashkisë së Norcia Nicola Alemanno . Boeri i tha ANSA-s se ishte iqetë, duke shtuar se ky është një keqkuptim i madh.

Plani Urbanistik i Boerit në Tiranë u vlerësua nga Bashkia e Tiranës e drejtuar nga Erjon Veliaj si një projekt ambicioz dhe më i madhi në 100 vjet, që kur Plani i Përgjithshëm Lokal u projektua për herë të parë nga një studio italiane e udhëhequr nga Armando Brasini, i cili hap një fazë të re për të ardhmen e kryeqytetit shqiptar.

Plani i ri i përgjithshëm vendor, i kërkuar me forcë nga qeveria e Edi Ramës (ai ka kryetari i Bashkisë së Tiranës) dhe nga administrata e tanishme e Kryebashkiakut Erion Veliaj, përfshin të gjithë zonën metropolitane të Tiranës dhe gjithashtu merr në konsideratë lidhjet hekurudhore me aeroportin e Tiranës dhe portit të Durrësit, zona e gjelbër dhe korridoret e gjelbër, transportin publik, zonat e reja të zhvillimit të kontrolluar dhe zgjerimin e trashëgimisë arkitekturore të qytetit.

Plani i Përgjithshëm Vendor i Stefano Boerit propozon krijimin e një “Pylli Orbital” me 2 milionë pemë si një rrip i gjelbër i cili do të bëjë të mundur kufizimin e zgjerimit të qytetit të Tiranës përtej kufijve të tij aktuale.

Plani parashikon edhe ndërtimin e 20 shkollave të reja publike.

Projekti i Boerit gjithashtu ridefinon mobilitetit urban – futjen me pagesë në zonat qendrore, promovimin ose ndarjen e  makinave, favorizon një sistem “autobusë përkushtuar linjave” – ??dhe lëvizshmërinë ekstra-urbane me lidhje të shpejtë në mes të bulevardit dhe aeroportit, duke promovuar edhe një përmirësim të lidhjeve me pjesën e jashtme të qytetit.

Image

/syri.net/

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

3 × 4 =