Frikën e “vramë” qysh në ’90-tën, zoti Basha - Arbëria News

Frikën e “vramë” qysh në ’90-tën, zoti Basha

Artur Ajazi

Duke nisur fjalimin e tij paraelektoral për zgjedhjet  lokale, gjatë vizitës në Peshkopi, kryetari  PD Lulzim Basha e vuri  theksin fort  tek “frika që dibranët e vranë  të parët  kur përmbysën sistemin komunist” sipas tij.

I rrethuar nga dhjetra fansa të tij, që nuk dihet sepse gjithmonë thërrisnin dhe  përsërisin refrenin e njohur  të atyre viteve “e duam Shqipërinë si gjithë Europa”, zoti Basha i ka ftuar dibranët ti bashkohen protestës së madhe të opozitës.

Nuk besoj se kryetari  i PD, e ka harruar se, Shqipëria e ka përmbysur prej  afro  28  vitesh sistemin komunist, dhe po ecën e sigurtë  drejt  familjes së madhe   europiane, duke patur  vetëm një pengesë serioze, opozitën  hileqare të tij.

Atë  opozitë,  e cila akoma edhe sot e kësaj dite, nuk  ka përcaktuar asgjë  të re për misionin e saj politik, për idetë e saj, për platformën e saj, por thjesht  niset tafti-bafti, për të kapur diçka që do të mund ti sigurojë asaj rrugën e thjeshtë drejt pushtetit. Por rruga  drejt  pushtetit  në demokraci, mbetet  vota e lirë, dhe vetëm përmes  saj, partitë politike mund  të marrin pushtetin që meritojnë, të tjerat  duhet të presin.

Duke  dashur ti  inkurajojë  njerëzit,  taksistët dhe tregëtarët  që takon në qytete,  me fjalë të vjetëruara  fushatash  si “të vrasim frikën, të ndalim dhunën” etj, etj, zoti Basha ka harruar se shqiptarët e kanë vrarë  frikën e madhe qysh në dhjetorin e vitit 1990. Frika  ka mbetur  si simbol  i sistemit të kaluar,  por fatkeqsisht  sot  e hasim  edhe  në memorjen  apo formimin  e ndonjë  politikani  që jeton, vepron  dhe drejton partinë me hijen e frikës dhe përjashtimit.

Të përdorësh  togfjalëshin “frikë-dhunë, përjashtim  nga partia” si  simbolikë të fushatës  apo protestës “së madhe” do të thotë se ke shteruar në argumentimin e të drejtës  për të siguruar  të ardhmen,  dhe  i kthehesh  shpesh të shkuarës. Por  gjetkë qëndron  e vërteta e sotme  e  “protestës së madhe”, gogolit me të cilin  kjo  opozitë po kërkon  ti imponohet  shumicës. Opozita  po proteston rrugëve dhe jo  institucioneve ligjore, pasi  ka hallin e drejtësisë së re që po  troket, ku  shummica  prej  tyre  duhet  të përgjigjen  për ato që kanë bërë.

Nga ana tjetër, tek  dëgjon  zonjën  Kryemadhi  e cila  akuzon  si  “zë i parë”  i  opozitës  për blerje të votave,  mjafton të kujtojmë këtu  se, në qoftë  se ka patur  në Shqipëri  një fenomen të tillë, PD-LSI  kanë qenë të parat që e kanë  kultivuar.

Të  bësh  fushatë , protestë  dhe  thirrje me  fjalët “frikë,  dhunë, përmbysje” do të  thotë të jesh  në panik nga vota e lirë, nga  drejtësia e re, e cila  po vjen  me shpatën  ngrehur për kastën e politikanëve të dhjamosur  në miliona.

Qytetarët e këtij vendi, nuk  joshen  më me aksobacira pushtetesh, me premtime e barcaleta që nisin nga “ulja e çmimit të karburanteve deri  tek rritja e madhe  e  rrogave  e pensioneve”  por me frymëzim  dhe shpresë për të ardhmen,  duke  qenë seriozë  dhe fjalëmbajtur.

Një opozitë që mbahet në këmbë me pahir, duke djegur mandate, duke përjashtuar këdo që del nga rreshti  i  saj, duke shpallur tradhëtarë  njerëzit  e saj, frikën e ka  kryefjalën e mbijetesës politike.

A mund  ti besohet një opozite që mbeti duke deklaruar se “do të digjet frika dhe ndizet shpresa”, ndërkohë  që djeg mandate, duke shpresuar  të ndezë  zjarrin  e  urrejtjes  mes shqiptarëve, dhe jo frymëzimin  e tyre drejt  të ardhmes.

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

15 − 7 =