Gjermania dhe Bashkimi Evropian - Arbëria News

Gjermania dhe Bashkimi Evropian

Dy parime në dukje të mjaftueshme sugjerojnë mendimin gjerman për integrimin në eurozonën: përgjegjësitë dhe kontrolli duhet të jenë të njëjta; dhe rreziqet e trashëgimisë duhet të zgjidhen përpara se të bëhet bashkimi i rreziqeve midis anëtarëve të euros.

Por, sikur Franca të zbatonte qasjen e Gjermanisë ndaj integrimit të eurozonës në çështjen e ndërsjellë të angazhimeve të mbrojtjes? NEW YORK – Dy mantra mendimi gjerman për integrimin në eurozonën: përgjegjësitë dhe kontrolli duhet të harmonizohen (kështu që nuk ka reciprocitet të rrezikut pa juridiksion të përbashkët); dhe rreziqet e trashëgimisë duhet të zgjidhen përpara se të bëhet bashkimi i rreziqeve midis anëtarëve të euros.

Që nga viti 2010, këto dy tema janë formuar nga euro, dhe ato në masë të madhe përbëjnë progresin që po bëhet për krijimin e unionit bankar evropian. Gjermania është e gatshme të nisë një të ardhme të përbashkët, thonë udhëheqësit e saj, por vetëm nëse Europa fillon nga një propozim i pastër. Në shikim të parë, kjo propozim duket mjaft e arsyeshme.

Por për të kuptuar implikimet e saj të plota, provoni të zbatoni logjikën e njëjtë në një fushë tjetër të politikave: siguria dhe mbrojtja. Po sikur Franca të zbatonte qasjen e Gjermanisë ndaj integrimit të eurozonës në çështjen e ndërsjellë të angazhimeve të mbrojtjes?

Po sikur francezët të këmbëngulin, si një parakusht absolut për bashkëpunim të mëtejshëm të sigurisë, që Gjermania jo vetëm të rrisë menjëherë buxhetin e saj të mbrojtjes, por edhe të bëjë të mirën për akumulimin e akumuluar të shpenzimeve të mbrojtjes të dekadave të fundit? Gjermania nuk ka qenë gjithmonë një kalorës i lirë për mbrojtjen e njerëzve të tjerë.

Gjermania Perëndimore ishte një lojtar i besueshëm në sistemin e Luftës së Ftohtë të NATO-s për ndarjen e barrës dhe Bundeswehr në vitet 1980 ishte një forcë e aftë. Për më mirë ose më keq, ajo qëndronte në traditën e ushtrive gjermane që nga Kaiserreich. Shërbimi kombëtar ishte norma. Shpenzimet e mbrojtjes u zhvilluan në 3% të PBB-së.

Pastaj erdhi rënia e Murit të Berlinit më 1989. Gjermania përqafoi dividentin e paqes me një hakmarrje. Reduktimet në forcat e armatosura të Gjermanisë dhe mohimi i armëve të shkatërrimit në masë u shkruan në traktatet që ribashkuan Gjermaninë. Demilitarizimi i qëllimit gjithashtu pasqyroi ndryshimet shoqërore. Diçka në kulturën politike të Republikës Federale kishte ndryshuar. Gjithnjë e më shumë të rinj mendojnë për shërbimin ushtarak civil.

Në vitin 2011, rekrutimi u pezullua. Në të vërtetë, ky vendim ndoshta duhet të vijë më shpejt. Ushtarakët më të mirë të sotëm janë profesionistë, jo të rekrutuar. Por, në Gjermani, asnjë imazh pozitiv i rolit të ri të Bundeswehrit nuk u shfaq nga fundi i modelit të Luftës së Ftohtë. Kapaciteti moral dhe funksional u shemb bashkë me shpenzimet.

Pas takimeve të NATO-s, Gjermania do të angazhohej të shpenzonte 2% të PBB-së së saj në mbrojtje. Asnjëherë nuk u dorëzua. Shpenzimet u ulën në drejtim të 1% të PBB-së, me shumicën që shkonte në paga dhe pensione. Të dhënat më të fundit të NATO-s tregojnë se shpenzimet gjermane për mbrojtjen dhe kërkimin dhe zhvillimin në vetëm 0.17% të PBB-së në vitin 2017, krahasuar me 0.42% në Francë dhe 0.47% në Britani të Madhe.

Mungesa e investimeve ushtarake në Gjermani është krijuar midis Evropës dhe pjesës tjetër të botës. Vetëm një pjesë e armëve dhe mjeteve ushtarake të Gjermanisë janë funksionale. Në kufirin lindor të Evropës, vetëm nëntë nga 44 tanket e premtuara për njësinë e Bundeswehr-së që supozohet të ankorojnë forcën e reagimit të shpejtë të NATO-s prej 5000 në baltikët vitin e ardhshëm janë të përshtatshme për përdorim.

Njësia gjithashtu i mungon pajisja esenciale për misionin, siç janë tenda, veshjet e dimrit, pajisjet e shikimit të natës dhe forca të blinduara të trupit. Për majtën gjermane, e cila kundërshton përdorimin e fuqisë së vështirë, nuk ka asnjë arsye për këtë mungesë të burimeve. Por prerja e Bundeswehr-it gjithashtu pamundëson aftësinë e Gjermanisë për të ushtruar pushtet të butë.

Në 2014, ekipi humanitar i Gjermanisë për të ofruar ndihmë për Liberi të goditur nga Ebola u bllokua në Ishujt Kanarie. Anijet më të mëdha të furnizimit të Marinës Gjermane – ato më të dobishme për operacionet e shpëtimit të refugjatëve në Mesdhe – do të jenë jashtë komisionit për 18 muaj, për shkak të mungesës së pjesëve rezervë.

Nëse armët e Bundeswehr nuk punojnë, fregatat e saj janë në bankën e të akuzuarve të thatë dhe kapaciteti i saj logjistik është zero; cilat zotime të tjera mund të marrin tatimpaguesi? Duke rënë dakord, nga viti në vit, për ndërsjelljen e mbrojtjes, cila është e ardhmja e stimujve është Franca që i ofron Gjermanisë të ndërmarrë reforma?

Ata kishin më shumë se 30% të PBB-së më shumë se Gjermania në mbrojtje. Nëse ajo që gjermanët janë më të interesuar është parandalimi bërthamor i Francës, shpenzimet për të njëjtën periudhë 4.5-5% të GDP-së franceze. Pra, çështjet e trashëgimisë janë të konsiderueshme. Për më tepër, duke pasur parasysh rrobat post-ushtarake të rrënjosura nga Gjermania, duhet të pritet kthim prapa.

Çfarë është Presidenti francez Emmanuel Macron për të bërë buxhetin, i cili tregon një rritje margjinale në shpenzimet e mbrojtjes, por jo të mjaftueshme për të arritur objektivin? Kancelarja gjermane e re gjermane Angela Merkel mund të mos duket si një partner i besueshëm i sigurisë, por a do të thotë që Franca duhet të qëndrojë deri sa Evropa të ketë bërë një ndryshim?

Nevoja e Evropës për të zhvilluar një strategji të sigurisë së shekullit njëzet e një është urgjente, jo vetëm për shkak se Amerika e Donald Trump nuk është e besueshme, por edhe për shkak të emergjencave humanitare e kërkon atë. Duhet të zhvillojë një kulturë të përbashkët dhe të ndërtojë qeverisje demokratike për të vendosur mbi vendosjen e forcave të saj mbrojtëse. Kjo do të përfshijë rregullime të thella kulturore dhe politike në të gjitha anët.

Si Gjermania ashtu edhe Franca ka të ngjarë të shkaktojnë-do të debatohen për të ardhmen e lumtur postkoloniale. Këto çështje janë në qendër të zhvillimit të një sovrani evropian, të mbështetur nga institucionet demokratike dhe proceset vendimmarrëse që mundësojnë përdorimin e përbashkët të forcës.

Por Evropa nuk mund të fillojë nga ndonjë tabula rasa imagjinare. Duhet të fillojë nga vendi Quid pro quo që Franca duhet të kërkojë për bashkëpunim në politikën e sigurisë është se Gjermania njeh të njëjtin realitet në lidhje me politikën ekonomike. Edhe këtu, e kaluara duhet të merret si e dhënë. Pozicionet fillestare janë të pabarabarta dhe strukturat nxitëse janë të papërsosura. Por Evropa duhet të bjerë dakord që të shkojë përpara së bashku, ose të rrezikojë të ndahet./Marrë nga Gazeta amerikane “Project Syndicate”/Shkruar nga Adam Tooze & Shahin Vallée/Përktheu: Dr. Diana Skrapari

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 × two =