Huffington Post: "Shqipëria nuk ka vend për optimizëm, vendi i politikanëve mediokër" - Arbëria News

Huffington Post: “Shqipëria nuk ka vend për optimizëm, vendi i politikanëve mediokër”

sistemi-ka-deshtuar-1024x729

“Huffington Post” ka publikuar një artikull të autorit Jaime Pozuelo Monfort, me titull “Drama e Shqipërisë”. Në një udhëtim prej 30 gushtit ai ka mundur të pyesë 100 personsalite të Shqipërisë për situatën në vend.  Nga gjithë rrugëtimi i tij në vendin tonë ai ka mundur të dalë në disa konkluzione, të cilat nuk thonë asgjë të panjohur për shqiptarët. Ai ka tërhequr vëmendje klasës politike të vendit si dhe i ka bërë thirrje qytetarëvë për të mos humbur  shpresën për të parë vendin siç e ëndërrojnë.  Më poshtë mund të lexoni pjesë të shkrimit të Monfortit.

Që kur unë mbërita qëllimisht në Shqipëri të dielën e 30 gushtit kam takuar rreth 100 nga personalitetet më të rëndësishme të vendit, duke përfshirë ministrat , zëvendësministrat, anëtarët e Parlamentit, presidentët dhe CEO-t e konglomerateve më të mëdha të biznesit, rektorët e universitetetve, dekanët dhe profesorët, udhëheqësit e OJQ-ve dhje sekretarët ekzekutivë, ambasadorët dhe konsujt e Nderit, drejtorët e fondacioneve, shkrimtarët, piktorët, regjisorët, drejtuesit e Operas, kryetarët e komunave,aktorët, gazetarët, reporterët,  kryetarët e Urdhrave dhe shoqatat e tyre si dhe intelektualët. Diagnoza ime nuk është personale, por I takon njëqind personaliteteve më të rëndësishme të vendit që kam takuar deri tani.

Unë flas për  elitat shqiptare që mund të lexojnë analizën time. Shumë do të  befasohen edhe habite nga qartësia dhe brutaliteti I fjalëve të mia . Mos u habitni! . Ju paralajmërova. Këto nuk janë fjalët e mia . Këto fjalë, këto deklarata që i bëra të  qartë sot i takova në zyrat e personaliteteve më të rëndësishme të vendit . Nuk ka vend për optimizëm . Situata është dramatike . Shqipëria duhet të ndryshojë kursin e rrugën e saj për të ndryshuar rrjedhën e historisë. Vendi mund të vazhdojë të lëvizë aq shpejt sa një kamionçinë me avull ose të bëhet një tren Maglev. Elitave  aktuale i mungon njohuri dhe teknologjitë për të përshpejtuar ndryshimet në mënyrë që përmirësimi relative të realizueshme.Shqipëria është sot një vend I zhvilluar nga një numër i partive politike I zhvilluar nga miliona politikanë mediokër. Ka  gjithmonë përjashtime.  Endogamia dhe nepotizmi I ushqyer në radhët e administratës publike, ku lidhjet, paratë, apo trafiku i rregullave të ndikimit, gjendet  i punësuar, në Ministri, Banka Qendrore,spitalet publike, shkollat ​​dhe universitetet.

Një mungesa totale e meritokracisë inkurajon të gjithë për të thirrur një mik apo të njohuri, duke u përpjekur për bijtë dhe bijat të gjejnë një “vend” në administratën publike. Korporata të mëdha kontrollojnë  një media rrënjësisht të  polarizuar dhe të segmentuar , e cila sipas modelit perëndimor thjesht transmeton programet  argëtuese,  mbeturina të plota të parëndësishme, chartalane, të bazuara në politikë dhe të dhunës të cilat  kanë pak rëndësi për sfidat reale të Botës. Shqipëria është sot një vend ku korrupsioni është bërë i dukshme në çdo nivel  të shoqërisë, nga individi në grup, nga të varfërit për të pasurit. Gjithkush, pa përjashtim përpiqet për të gjetur shkurtore për të marrë një avantazh të padrejtë në  konkurruese duke shfrytëzuar sistemin në të mirë të vetes. Presioni nga prindërit në sistemin shkollor detyron mësuesit dhe profesorët  të fryjnë  notat e fëmijëve të tyre për të mundur të dalin jashtë. Anëtarët e parlamentit janë me diploma të universiteteve private të dyshimta. Papunësia e të rinjve dhe një ekonomi informale e gjallë sfidojnë aftësinë e vendit për të rritur taksat. Në pamundësi për të rritur taksat duhet stabilitet  politik zgjedh për t’u angazhuar në një politikë të taksave në rritje. Ata që jetojnë në zonat rurale emigrojnë në qytet në kërkim të një jetese më të mirë që nuk do ta gjejnë. Ata në Tiranë që  kuptojnë  mungesën e mundësive  zgjedhin për të migruar jashtë vendit, ku ata zakonisht do të mbeten të punësuara në sektorin e shërbimeve. Ndërkohë politikanët përpiqen të diktojë se si shoqëria duhet të jetë. Nuk ka modele për tu ndjekur ose të frymëzuar .

Drama, orgjitë  e qeverisjes së keqe, nga korrupsioni, të këqijat e nepotizmit dhe lidhjeve do të shkatërrojë një vendin dhe kanë shkaktuar  një shoqëri  të hutuar tashmë, të lodhur, të humbur në një tranzicion. Shqipëria duhet të ndryshojë kursin e qeverisjes dhe udhëheqjes së saj për të ndryshuar rrjedhën e historisë. Vendi duhet të përqafojë bashkëpunimin ekstreme me fqinjët e saj duke përfshirë  Kosovën, Maqedoninë dhe Serbinë. Një treg i madh,  ku do të përfitojnë të gjithë në Ballkan. Protagonistët dhe intelektualët e vendit duhet të dëgjojë thirrjen time dhe të bashkohen me përpjekjet tona për të nisur postare-politikën si një paradigmë alternative qeverisëse.  Mediokrit dhe të korruptuarit ose të japin dorëheqjen ose të përqafojnë ndryshim radikal. Jam kujdesur të jem i saktë dhe i drejtë. Ajo që përshkruaj në në tregimin tim është mbledhur nga opinione nga rreth 100 persona. Kushdo që do të më kundërshtojë të përballet m eprotagonistët e brendshë. Nuk kam lejuar të jem i njëanshëm. U flas shqiptarëve . Ka ende kohë për të rindërtuar rrugën drejt së ardhmes më të mirë të mundshme. Për këtë duhet të jeni të guximshëm. Së bashku ne mund t’ia dalim me ndihmën e ekspertëve ëndërimtarë. Republika më e bukur dhe miqësore e Evropës mund të arrijë ëndrrën, por jo me lojtarët aktualëdhe palët e interesuara.

Linku që ju orjenton drejt artikullit origjinal

http://www.huffingtonpost.com/jaime-pozuelomonfort/the-drama-of-albania_b_8717942.html

Arbëria News

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

one × 2 =