Kanabisi trajton autizmin? Ja se ç'thonë shkencëtarët - Arbëria News

Kanabisi trajton autizmin? Ja se ç’thonë shkencëtarët

Shkencëtarët do të studiojnë efektet e marijuanës tek fëmijët me autizëm. Këtë ka njoftuar Universiteti i Kalifornisë duke zbuluar planet që kanë për ta studiuar këtë gjë vitin e ardhshëm në bashkëpunim me qendra të tjera mjekësore.

Dr Orrin Devinsky, i cili do të jetë i përfshirë në dy studimet e ardhshme amerikane, tha: “Ka një sasi të madhe të përdorimit të kanabisit, sepse 29 shtete dhe District of Columbia, kanë miratuar marijuanën mjekësore.

“Në shumë prej këtyre shteteve, prindërit e fëmijëve me autizëm janë në gjendje të marrin marijuanë mjekësore nga një mjek dhe ta përdorin atë për të trajtuar një sërë problemesh të ndryshme duke nisur nga ankthi, sjelljet agresive, lehtësimin e epilepsisë apo problemet me gjumin.”

Megjithatë ai sqaron se duhet të bëhen ende studime për të përcaktuar nëse përdorimi i kanabisit është i sigurt tek fëmijët me autizëm dhe a i lehtëson simptomat e tyre.

Sipas Qendrave për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve, një në 59 fëmijë në SHBA janë prekur nga autizmi.

Çfarë do të përfshijë studimi?

Studimi do të përfshijë 30 fëmijë të moshës nga tetë deri në 12 vjeç.

Hulumtuesit do të vlerësojnë nëse CBD lehtëson simptomat e autizmit të rëndë.

CBD nuk përmban THC, e cila është ajo që i bën përdoruesit të jenë në efektin e njohur si ‘High’ dhe është e ligjshme në Britani të Madhe.

Hulumtuesit planifikojnë të hetojnë nëse substanca ndryshon lajmëtarët kimikë të pacientëve, përmirëson lidhjen e trurit ose ul inflamacionin.

Droga e kanabisit përgjysmon rrezikun e një konfiskimi epileptik në më shumë se 40% të pacientëve duke i bërë ata më të vëmendshëm dhe më të aftë për të komunikuar.

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

15 − three =