Kjo është krijesa e vetme që jeton në përjetësi - Arbëria News

Kjo është krijesa e vetme që jeton në përjetësi

 

La ‘turritopsis dohrnii’, një specie e vogël e kandilit të detit të Mesdheut, është i njohur si “kandili i pavdekshëm”. Falë aftësisë së tij, kjo krijesë e vogël ruan sekretin e vërtetë të biologjisë së pavdekësisë.

 

Rreth kësaj krijese është fantazuar për shekuj me radhë. Letrat nga kulturat e shumta përmbajnë një sasi të pafundme mitesh dhe tregimesh rreth saj, por deri në mes të viteve 1990 nuk kishin gjetur asnjë dëshmi se përjetësia në planetin tonë ishte e mundur.

Në vitin 1996, studiuesit bënë një studim mbi një specie të vogël të kandilit të deti, i aftë për t’u kthyer nga një individ i rritur në gjendjen e tij të mitur, ku mashtroi me vdekjen, ndërkohë që tregoi se ishte potencialisht i pavdekshëm.

Nëse nuk konsumohet nga grabitqarët dhe vazhdon të mbështetet nga mjedisi i tij, kandili i detit mund ta përsërisë këtë cikël për një kohë të pacaktuar dhe të jetojë përgjithmonë.

 

Top Channel

 

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

eleven + 8 =