Njeriu që ndaloi shkretëtirën - Arbëria News

Njeriu që ndaloi shkretëtirën

Një fermer sipërmarrës afrikan, page ka udhëtuar nëpër shkretëtira për 20 vite duke risjellë në jetë shpyllëzimin dhe teknika të ruajtjes së tokës. Mjetet e vetme të Yacouba Saëadogo, diagnosis ishin një lopatë dhe besimi i prerë se çdo gjë do ndryshojë për mirë.

Në vitin 1980, stomach një thatësirë e tmerrshme goditi rajonin Sahel të Afrikës duke shkatërruar bimësinë dhe gjelbërimin e duke ulur shirat në 80%.Për të mbijetuar shumica e banorëve u larguan. Por Yacouna qëndroi.

Duke përdorur praktikën afrikane të fermerëve “zai” ai mbolli fara në gropa të vogla të mbushura me pleh. Këto gropa më opas u mbushën me ujë gjatë sezonit me rreshje shiu duke mbetur të lagështa dhe ruajtur kripërat minerale gjatë periudha me thatësisë.

Eksperimentet e realizuara nga Saëadogo, ishin shumë të suksesshme ai gjithashtu mbolli pemë e bimë të reja. Historia e tij u bë e njohur kudo në botë, dhe në vitin 2010 ai u bë pjesë e dokumentarit “Njeriu që ndaloi shkretëtirën”.

237116

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

12 − 8 =