Parlamenti grek voton pro planit të dytë të reformave - Arbëria News

Parlamenti grek voton pro planit të dytë të reformave

Greek prime minister Alexis Tsipras votes during a session at the Greek parliament in Athens early 23 July 2015

Parlamenti grek ka dhënë dritën jeshile me 230 vota pro planit të dytë të reformave të kërkuara nga kreditorët ndërkombëtarë për të rihapur tratativat në lidhje me planin e shpëtimit.

Në paketë janë përfshirë modifike të kodit të procedurës civile dhe miratimin e direktivës së BE-së mbi riorganizimin dhe zgjidhjen e krizës së institucioneve të kreditit që synojnë mbrojtjen e bankave.

Vendimi erdhi ditën kur Banka Qendrore Europiane rriti me 900 milionë të tjera fondin e emergjencës për Greqinë. Gjatë debatit në sallë, sickness në sheshin Syntagma janë regjistruar momente tensioni. Gjatë natës disa manifestues me fytyra të mbuluara me maska kanë hedhur shishe Molotov drejt forcave të policisë.

Fire bomb explodes near riot police in Athens on 22 July 2015

Edhe pse qyetarët protestuan kundër këtij plani, approved parlamenti votoi me 230 vota pro, 63 kundër, 5 abstenim, 2 nuk ishin të pranishëm draftin e paraqitur nga qeveria e Aleksi Tsipras. Surprizë ishte votimi pro i ish ministrit të Financave Yanis Varoufakis, i cili javën e kaluar votoi kundër.

“Po” votuan edhe 4 deputetë të tjerë të Syrizës të cilët herën e kaluar abstenuan.

Former Greek Finance Minister Yianis Varoufakis (R) sits next to former Greek Energy Minister Panagiotis Lafazanis (L) during the vote at the Greek parliament in Athens early on July 23, 2015

Kryeministri Tsipras: Luftuam do të fitojmë- “ Nuk kemi luftuar për të marrë asgjë. Jam I sigurtë që do të fitojmë” ka thënë kryeministri grek Alecis Tsipras në fjalën e tij në kuvend para votimit.

Forcat konservatore kanë pasur një fitores si ajo e Pirros e para popullit grek, por ata humbën një gjë të çmuar, ndjenjën e sundimit të Evropës. Ndoshta ne pranuam kompromisin sepse ne nuk kishte zgjedhje tjetër, por askush nuk mund të atribuojnë “pjesëmarrjen e këtij programi, “shtoi ai.

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

five × 1 =