SIGURIA USHQIMORE, AKU PRANON SKANDALIN - Arbëria News

SIGURIA USHQIMORE, AKU PRANON SKANDALIN

Autoriteti Kombëtar i Ushqimit reagoi sot në fund për shqetësimin e ngritur për disa ditë me radhë nga Televizioni Kombëtar Klan, se disa prodhime bujqësore lejohen të dalin në treg edhe pse kanë nivele skandaloze të nitratit.

Por, në vend që reagimi i bërë duke bërë inspektorët nëpër tregjet e sinjalizuar nga Tv Klan dhe Agjencia për Mbrojtjen e Konsumatorit, AKU u kërkon konsumatorëve të qetësojnë vetëm duke u thënë se nuk ka vend për alarm.

Televizioni Klan, duke marrë në konsideratë dhjetëra denoncime nga konsumatorët dhe agjencitë e ngritura për mbrojtjen e gomave, i kërkoi AKU-së të kontrollojë disa produkte që, nga matja me një pajisje të certifikuar ndërkombëtarisht nga SGS, të cilat rezultojnë me nivele skandaloze të nitratit, deri në 10 peshq të më të lartë. Po ashtu, TV Klan kërkoi për ditë me radhë këtë autoritet që të bëjë matjet në ndonjë nga laboratorët që ajo përdor, shtetërore apo private. AKU mjaftohet duke thënë se i trajton me shumë seriozitet të gjitha indikacionet, ose denoncimet lidhur me problemet që mund të cenojnë ushqimin e sigurisë dhe duke shtuar se rasti konkret nuk evidenton besueshmërinë e nevojshme si denoncim.

Edhe pas këtij reagimi AKU nuk është i aftë t’i tregojë shqiptarëve se ai kontrollon atë prodhimet bujqësore përpara se të dalin në treg. Dhe në rast se unë kontrollon, ne ç’mënyrë e bën. Instituti i Sigurisë Ushqimore dhe Veterinarisë pohoi Televizionit Klan se nuk kryen analiza të pjeprit. Pastaj, ku i kryen analizat e këtij produkti AKU për të dhënë garancinë se ajo që konsumojmë është e sigurtë?

Tv Klan e fton Autoritetin Kombëtar të Ushqimit të tregojë publikisht procedurën që ai ndjek për të kontrolluar frutat dhe perimet dhe çdo ushqim tjetër produkt.

AKU thotë se në lidhje me nivelin maksimal të lejimit të nitrateve në ushqimet e tij, inspektorët e tij, gjatë kontrolleve zyrtare marrin mostra për analizimin e këtyre produkteve duke ju referuar legjislacionit dhe akteve rregullatore në fuqi, por pranon se ne asnjë akt nuk parashikohen asnjë normë mbi nivelin e nitrateve në pjepër. Atëherë, pyetja që mbetet për t’iu përgjigjur AKU është se si mund ta garantoj atë që nitrati nuk është në nivel skandaloz në pjepër, kur vetë pranon se nuk kryen analiza për këtë produkt?

Televizioni Klan e fton AKU të kryejë kontrolle të vazhdueshme në çdo treg përpara se produktet e ushqimit të dëmshëm të përfundojnë në tavolina të shqiptarëve, duke siguruar që interesi ynë është mbrojtja e konsumatorit dhe vendosja e garancive nga institucionet që paguhen me taksat e shqiptarëve që ata nuk konsumojnë prodhime të dëmshme, për ndryshe siç thonë ekspertët, niveli i nitratit shkakton sëmundje të rënda.

Tv Klan

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

five × two =