UEFA ndryshon statutin për Kosovën, 3 maji 2016 “D-Day” për shqiptarët - Arbëria News

UEFA ndryshon statutin për Kosovën, 3 maji 2016 “D-Day” për shqiptarët

uefaaasss

“Statuti i UEFA-s është shumë i qartë. Për të qenë anëtari i UEFA-s duhet të jesh më parë anëtar i Kombeve të Bashkuara”, healing kishte  pohuar për agjencinë e lajmeve “Presheva Jonë” (, visit web 31 mars 2013 ) Michele Platini, buy information pills kryetar i UEFA-s. Dhe jo vetme ai por edhe shume të tjerë kanë përmendur të njëjtin refren, sa here që flitinin per afrimin e Kosoves drejt UEFA-s.

E marte: 3 maj 2016 dita  “D-Day” për shqiptaret !

???????????????????????????????“Cështja e kandidimit të Kosovës si anetare  e re e UEFA-s është përfshirë në rendin e ditës së Kongresit UEFA për të mbajtur 3 Maj, 2016 në Budapest. Në qoftë se FFK do të pranohet si anëtar i UEFA-s dhe subjekt zbatimin e FFK-së në FIFA të konsiderohet i plotë dhe të vlefshme brenda kuptimit të legjislacionit përkatës, aplikimi i FFK-në FIFA do të kalojë nga FIFA Kongresit qe do të mbahet me 13 në Mexico City..” i ka thene sot David Noemi, zëdhënës i FIFA-s në Cyrih (La candidature du Kosovo sera discutée durant le prochain comité exécutif le 3 mai prochain à Budapest.”)

Kete  na e ka konfrimuar edhe sekretari i përgjithshëm i UEFA-s Theodore Theodoridis sipas te cilit, në kongresin e UEFA-s në Budapest me 3 maj votohet per dhe kunder  anëtarësimi të  Kosovës në UEFA. Vendimi merret me vonë.

“Se a do te pranohet e ajo me 3 maj Kosova anëtare e UEFA-s nuk mund t ju konfirmoj asgjë e tera varet nga votimet. Megjithëse do të thoja se pranimi i Kosovës në UEFA me 3 maj është n ‘dorë të Fadil Vokrrit dhe Kosovës.  Pra, varet se si ata kane lobuar..”

Duke pasur parasysh se Kosova njeh shumicën e vendeve evropiane, një ndryshim i tillë i statusit do të krijohet mundësinë ligjore që Kosova të bëhet anëtare e 55-të UEFA-s e pa “bekimin” e OKB-së dmth Kosova pa qene anetare e saj, sic ishte deri tash ky kusht.

Ne faqen 3 te statusit të l’UEFA, ne pasusin mbi anetaresimin e vendeve te reja (Admission and Admission Procedure) ne nenin 6 nder tjera shkruan

ueffaasa111 Një shoqatë kombëtar të futbollit që dëshiron të bëhet anëtar i UEFA-s do të dorëzojë një kërkesë me shkrim për pranimin

2 Kongresi do të ketë pushtetin në diskrecionin e saj për të pranuar ose refuzuar një kërkesë përanëtarësim.

3 Komiteti Ekzekutiv mund të pranojë një shoqatë kombëtare të futbollit në anëtarësim në baza të përkohshme. Vendimi përpranim të plotë duhet të merret në Kongresin e ardhshëm.

4 Detajet në lidhje me procedurën e pranimit do të përcaktohen në “Rregulloren e rregullojnë zbatimin e statutit.

Sipas burimeve te “Presheva Jonër” statusi i UEFA-s ka pasuar ca ndryshime, ku deri tash kishte per “barriere” qe si kushte te jete “cdo vend pare se te jete antare e UEFA-s, se pari te jete anetare  OKB-së”. Pra, tash tutje kjo nuk qëndron, cka zgjedhja e nje vendi për anëtarësim ne UEFA, ne kete rast te Kosovës behet nga vendet anetare te UEFA-s rrespktivisht nga Komiteti Eksekuitiv i kesaj organizate evropiane te futbollit me Seli në Nyon te Zvicres, shkruan Nefail Maliqi, gazetari i agjencis e lajmeve “Presheva konë” nga selia e UEFA-s duke u referuar nje biese me nje zyrtar të UEFA-s

Siç dihet Maliqi është i vetmi gazetar shqiptar i cili këto vitet e fundit përcjell konferencat dhe aktivitet e dy shtëpive ndërkombëtare UEFA (Nyon) dhe FIFA (Zurich). Maliqi njihet jo vetëm për raportime të shpejta dhe objektive , por edhe për intervista ekskluzive për “Presheva jonë”  me krerët e UEF dhe FIFA (Platini, Blater, Infantinosi, Theodoridis) dhe yjet e futbollit botëror si: Zidanin, Pele, Romenige et

Serbia sikur ne rastin e UNESCO-s ka nisur  fushatën me pare e pa pare kundër anëtarësimit të Kosovës ne UEFA. T’ju përkujtojmë se Kosova shpalli pavarësinë e saj me 17 shkurt të vitit 2008 dhe qe nga atëherë Kosovën e kanë njohur 112 vende botërore nga 193 shtete tjera anëtare të OKB-së.

“Po, jam optimist se Kosova do të pranohet ne UEFA e me pas ne FIFA . Por ishalla nuk na përsëritet UNESCO-s në Paris, sepse me duken disa deklarata të ngutura dhe euforike në Prishtinë, tamam, sikur me rastin e UNESCO-s ku me pas u kthyem nga Parisi me duar n’xhepa. Pra, besoj se nuk do të na përsëritet ajo ditëzeza meqe eshte punuar mjaft ne këtë drejtim keto vitet e fundit ”  ka deklaruar gazetari shqiptar nga selia e UEFA/FIFA-s.

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

eleven − 5 =